IS MIJN ORGANISATIE KLAAR VOOR FULL REMOTE?

Telewerken: verdwijnend of eerder verdere proliferatie?

 

Het is in wezen het “verplicht” telewerk dat de mentaliteit heeft doen wankelen en iedereen heeft doen inzien dat telewerk toch nog niet zo slecht werkt, en dat het zelfs de verwachtingen overtreft! Veel organisaties hebben al snel de voordelen ingezien, zoals een beter welzijn en betere prestaties, en besparingen op het vastgoedbudget.

 

En tergelijker tijd staan vele bedrijven te trappelen van ongeduld om terug naar kantoor te kunnen gaan...logisch omdat telewerken niet vrijblijvend was maar wel verplicht ...terwijl echter andere bedrijven een stap verder gingen door over te schakelen naar Full Remote of 100% digitaal werken.

 

Zeg nooit “nooit”.

 

Vóór de Covid-crisis dachten velen niet eens aan telewerken, maar Covid kwam op ons pad en bewees het tegendeel: het kan en het werkt! Maar natuurlijk, zonder voorbereiding, zonder aanpassing van de strategie, de cultuur en de processen, was het ongemak wel groot maar… niet onoverkomelijk.

 

De opeenvolgende lockdowns, die als eindeloos werden ervaren, hebben er niettemin toe bijgedragen de overtuigingen rond het werken op afstand te overwinnen en hebben het mogelijk gemaakt te beseffen dat deze nieuwe manier van werken noodzakelijkerwijs een grote mate van introspectie vereist om te durven evolueren.

 

Full Remote: Hoe bereid je je voor?

 

Het "in case of " plan B van het telewerken moest volledig geïmproviseerd worden. Dit leidde tot  de"remote working emergency “kit . In deze context waren de meeste bedrijven niet klaar voor het telewerken. Nu  echter wel! Iedereen heeft na deze verrijkende ervaring van intensief telewerken de tijd gehad om na te denken over hoe verder te kunnen evolueren, deze keer wel vrijwillig en niet gedwongen.

 

Daarom moet Full Remote deel uitmaken van uw plan C, voor alle bedrijven met telewerkbare functies. En de tijd om dit te doen is nu. Wees de curve voor, leer van het verleden!

 

De risico’s van Full Remote

 

Ik hoor het al uit de verte: "Dat is niet voor ons hoor! 

Te veel sociaal isolement, te weinig teamcohesie, gebrek aan creativiteit en cross-functionele samenwerking, opkomst van individualisme, nieuwe psychosociale risico's....Over het welzijn van mensen kan men zich een beetje zenuwachtig maken. En toch zijn de ongemakken wel zeker reëel geweest...Waarom? Omdat we niet voorbereid waren. Improvisatie stelde ons in staat om toch terug op onze pootjes te vallen, zeker op korte termijn, maar het stelt ons daarom niet in staat om nieuwe werkmethoden, nieuwe praktijken van samenwerking en welzijn van op afstand te verankeren. Dat moet geleerd, voorbereid en opgebouwd worden.

 

De grote sprong: het Full Remote durven

 

Ik verwacht al uw vraag : "Maar wie zijn die rare vogels die dat durven?

Wij zijn zeer benieuwd welk type organisatie de sprong naar Full Remote wil wagen. Wie is er klaar voor dit grote “Human & Digital adventure “? Full Remote is niet voor iedereen weggelegd en dat hoeft ook niet. Kleine of grote ondernemingen, zij bevinden zich in de dienstensector, adviesverlening, marketing, communicatie en natuurlijk de technologiesector.

 

Ofwel hebben zij al ervaring met het hybride werken, ofwel zijn zij start-ups die nog geen proces of bestuursvorm hebben ingevoerd die hen dwingt hun cultuur te veranderen.  Voor deze structuren is het dus veel gemakkelijker om van start te gaan.

 

Full Remote: voor sommigen een erkenning van mislukking?

 

Sommige grote internationale organisaties hebben een drastische stap terug gedaan op kantoor... Telewerken werkt niet! Ach ja, we waren het vergeten: het werk was geweldig, perfect, idyllisch met z'n allen op kantoor, toch?

 

Als iets nieuw en ongemakkelijk is, wil dat niet zeggen dat je de verandering niet kunt beheersen en omarmen op een professionele en toegewijde manier.

Telewerk is niet het paradijs, het maakt alleen duidelijk wat op kantoor goed en minder goed werkte.

 

Wie abrupt stopt met telewerken, straft uiteindelijk een hele collectiviteit terwijl deze bedrijven zich alleen maar hebben geconcentreerd op de noodzaak van een degelijke digitale omgeving om van op afstand goed te kunnen functioneren. Grote fout: dat is natuurlijk niet voldoende! Het menselijke aspect zal een bepalende factor zijn, zowel bij de voorbereiding ervan als in de overgangsperiode van het beheer van Full Remote.

 

Successen bestaan wel degelijk en komen van organisaties die in de eerste plaats vertrouwen op hun processen, transparante communicatie, wederzijds vertrouwen en toptalent met de nodige soft en technische vaardigheden. En bovenal moet de keuze voor Full Remote absoluut vrijwillig en gemotiveerd zijn.

Full Remote: een must have!

Overgaan naar Full remote is een kwestie van keuze en discipline :je moet op elk niveau van de hiërarchie diep gemotiveerd zijn en vervolgens bereid zijn om te leren en je aan te passen.

Hiervoor is een culturele, organisatorische, bestuurlijke, digitale en menselijke diagnose essentieel om uw Full Remote actieplan op te stellen.

 

Hoe maak je een succesvolle overstap naar Full Remote ?

  • Is uw bedrijf geïnteresseerd om 100% digitaal te gaan werken?
  • Komt deze nieuwe manier van werken regelmatig ter sprake in uw gesprekken ?
  • Zijn uw werknemers geïnteresseerd?
  • Bent u benieuwd hoe u deze overgang tot een succes kunt maken?

 

Nest Your Desk is, en dat al 7 jaar geleden, er van overtuigd dat Full Remote, net als het hybride werken, zijn plaats heeft in Belgische, Europese en wereldwijde bedrijven!  Het begint met een dialoog, nietwaar? Dus laten we erover praten.